Friday, November 30, 2012

ARQUETIPOS Y GÉNEROS EN EL JOROBADO DE NOTRE DAME




EL JOROBADO DE NOTRE DAME
La història s'inicia quan el cruel jutge Claude Frollo comença la seva lluita contra els gitanos, entre ells una mare que tracta de fugir amb el seu nadó. Però Frollo, en creure que oculta alguna cosa, comença a perseguir-la fins després assassinar a l'entrada de la catedral en negar-se lliurar al seu nadó. No obstant això, en descobrir les mantes que cobrien el nadó deixa al descobert una cosa molt estranya: el nen és completament deforme i geperut de naixement, al veure-ho intenta matar-lo llençant-lo a un pou. L’ardiaca evita que es cometi el segon crim, i aconsella a Frollo cuidar al nen i criar-lo com si fos seu, ja que en cas contrari enfrontaria la ira divina, ja que la catedral havia estat testimoni de tot.
Així és com acorda refugiar- lo al campanar perquè ningú pugui veure la seva monstruosa humanitat, i decideix posar-li el nom de Quasimodo.


PERSONATGES PRINCIPALS:


·        Quasimodo. És el protagonista, un nen geperut i amb malformacions, que vivia tancat al campanar de l’església de Notre Dame després de la mort, per assassinat de la seva mare de raça gitana quan ell era un bebè. Té vint anys, i no és feliç pel tracte que l'ha tingut Frollo durant tota la seva vida. És molt tímid, ja que per tot arreu rep burles, insults i humiliacions a causa del seu aspecte físic, és sensible i bondadós. Les seves amigues són les tres gàrgoles. El seu amor platònic, Esmeralda.


·        Esmeralda. És una dona de raça gitana, la qual és perseguida pel jutge Frollo, és amiga de Quasimodo i acaba enamorant del jove Febo. És valent, decidida i amb caràcter fort. Té una cabra com a mascota anomenada Djalí, que sol col · laborar en els seus espectacles.


·        Claude Frollo. És el malvat mestre de Quasimodo a qui enganya i utilitza, està encapritxat d'Esmeralda, i tracta de arrestar posant com a excusa que és gitana.


·        Febo. És el capità de la guàrdia, el qual acaba enamorant d'Esmeralda en veure que és una dona bona i perseguida sense motiu.

PERSONATGES SECUNDARIS:


·        Mare de Quasimodo. És una dona de raça gitana assassinada per Frollo

·        Les Gàrgoles. Víctor, Hugo i Laverne, viuen amb Quasimodo, són les seves amigues i conselleres i només cobren vida quan estan amb ell.

·        La cabra Djalí. És una cabra, amiga d'Esmeralda i que l'acompanya durant la història.

·        Clopin. És el cap dels gitanos.

·        Arcediano. és el capellà de l'església, cuida a Quasimodo.


ARQUETIPS SEGONS JUNG

Quasimodo: En el personatge de Quasimodo es veu el rol de bufó. Que és el rol que veu la gent sobre ell a la Festa dels Bufons, però també té el rol d’heroi en el moment en que salva a Esmeralda de la foguera i està disposat a arriscar la seva vida per tal de que ella estigui bé. A Quasimodo li importa més la felicitat d’ella que la seva pròpia, quan li ajuda a estar amb Febo, encara que ell estigui enamorat d’ella.

Febo: Aquest personatge sí que encaixa en el rol d’heroi i d’home ja que és un cavaller que torna de lluitar a la guerra i, encara que treballa pel jutge Frollo, no accepta ni compleix amb els seus ordres; això ho podem veure quan Frollo li ordena cremar la casa on s’allotjava a persones d’ètnia gitana, per tal d’hostatjar-les i donar-hi el que necessiten, i Febo es nega.

Esmeralda: El personatge d’Esmelarda, es veu que no encaixa en el rol de noia, sinó que és una persona independent i que s’ocupa d’ella mateixa. Aquest personatge dóna un exemple positiu a les noies d’avui dia.

Claude Frollo és l’arquetip del tirà.

La Cabra Djalí: té el paper de talismà, d’animal i de bufó.

Clopin: és un bufó i el seu rol es aquest, de bufó.

Les Gàrgoles: són personatges que tenen el rol de bufó, per una banda; i per l’altra el rol de consciència, que és el paper que tenen amb Quasimodo.


OBJECTES DE PODER

Els objectes de poder que apareixen es el penjoll que porta Esmeralda sempre amb ella, el qual es el mapa que condueix al lloc on s’amaguen i viuen els gitanos.
Per una altra banda, també es podria considerar un important objecte de poder, la catedral de Notre Dame, ja que es considerat un edifici sagrat i un lloc on la persona que s’aculli a sagrat no pot ser tocada. A part d’aquesta funció és també el lloc on viu Quasimodo.



FINALITAT

Aquest conte té com a finalitat reflexar els estereotips correctes de gènere.
Ens vol transmetre que encara que una persona sigui diferent pot tenir un cor enorme i ser una bona persona. Per altra banda, ens mostra que una noia també pot ser valenta i lluitadora, no solament ha de ser aquesta actitud un rol d’homes.


I.S. A
Ed. Infantil Grup C

No comments:

Post a Comment